Mocht u het nog niet weten: het VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen wordt fiscaal het meest gesponsord. Als u er als zelfstandige nog geen heeft en dus nog niet op de meest fiscaalvriendelijke manier voor uw pensioen bijspaart, dan doet u zichzelf zwaar tekort. Maar betaalt u de premies voor een VAPZ nu best privé of met uw vennootschap? Het antwoord leest u hier.
Voor het antwoord of u best privé of via de vennootschap uw VAPZ betaalt, gaan we er even van uit dat u nog geen VAPZ heeft.
Stel dat u zich jaarlijks een brutoloon van 50.000 euro uitkeert, goed voor bijvoorbeeld 2.500 euro netto per maand. U wil de fiscale voordelen van het VAPZ niet langer mislopen en start privé met het betalen van 250 euro premie per maand. Uw netto beschikbaar maandbudget verlaagt hierdoor naar 2.250 euro, maar op het einde van het jaar wordt wel 12 x 250 euro aan premies afgetrokken van uw bruto-inkomen. Resultaat: u betaalt nog slechts belastingen op 47.000 euro brutoloon en u bent ook minder sociale bijdragen verschuldigd. Fiscaal doet u een zeer interessante zaak!
We gaan opnieuw uit van een brutoloon van 50.000 euro, maar dit keer betaalt u uw VAPZ-premies van 250 euro per maand vanuit uw vennootschap. In plaats van 50.000 euro bruto keert u zich in de praktijk dus 53.000 euro uit. Het bedrag voor de premies wordt belast als een voordeel alle aard, maar daar tegenover staat dat u de premies privé mag aftrekken van uw brutobezoldiging. Ook dit is fiscaal een interessante constellatie. U zorgt er namelijk voor dat er 3.000 euro vanuit uw vennootschap rechtstreeks in uw pensioenspaarpot terechtkomt zonder daarop sociale bijdragen, noch personenbelasting te betalen. Het enige verschil met een VAPZ dat u privé betaalt, zit hem erin dat uw netto-maandinkomen 2.500 euro blijft.
Uw VAPZ privé betalen of via uw vennootschap, het maakt fiscaal heel weinig verschil. Het enige waar u rekening mee moet houden wanneer u nu al een VAPZ lopen heeft dat u privé betaalt en zou willen overstappen naar betalingen vanuit uw vennootschap, is dat u zichzelf in de praktijk een netto-loonsverhoging toekent (2.250 euro per maand wordt 2.500 per maand, zie voorbeelden hierboven) en u dus ook meer sociale lasten zal moeten betalen.