Als het van onze minister van Financiën afhangt (en alle anderen met wie hij een compromis moet bereiken) zal uw spaarpotje voor uw pensioen er binnenkort minder fraai uitzien. Althans, dat wordt aangekondigd in zijn voorstel. Gunther geeft zijn ongezouten mening en concludeert: wie nog de voordelen van langetermijnsparen wil genieten, moet er snel bij zijn!
Wat staat er precies op de politieke agenda?
Ik had het kunnen weten dat het plaatsen van zoveel windmolens tot ongelukken zou leiden. En volgens mij komen de wieken te laag. Zeker in Brussel. Onze politici hebben zonder twijfel al eens een slag van die molens gekregen.
Dat de fiscaliteit van het langetermijnsparen eens grondig herbekeken moest worden, daar ben ik het mee eens. Want koop je je eerste eigen woning aan, dan krijg je geen fiscale ondersteuning meer (Vlaamse materie). Maar koop je een tweede eigendom als belegging, dan word je nog wel fiscaal gesponsord. Het emmertje ‘fiscaal langetermijnsparen’ (federale materie) kan immers ook gevuld worden met premies van schuldsaldoverzekeringen en kapitaalsaflossingen voor het krediet op een tweede, derde,… zevende woning en levert bijgevolg een fiscaal voordeel op.
Dat naar analogie met de eerste woning logischerwijs ook geen fiscaal voordeel kan genoten worden voor een tweede woning is niet meer dan logisch. Die rechtzetting is volgens mij volledig terecht. Maar dat het kind met het badwater wordt weggegooid en het fiscaal langetermijnsparen volledig overboord gekieperd wordt… dan heb je volgens mij tegen de wiek van die windmolens gelopen.
Er was eens… nog niet zo heel lang geleden, een overheid die haar onderdanen duidelijk maakte dat het verstandig was om ook zelf voor hun pensioen te zorgen omdat de staat niet kan garanderen dat hij zijn pensioenbeloften op lange termijn kan blijven waarmaken. Ook al zeggen/beloven ze van wel.
Voor de opbouw van dat pensioenpotje zou de overheid hulp bieden onder de vorm van een aantrekkelijk fiscaal spaarplan. Maar daar moet u nu wel heel snel mee zijn. Want vanaf 1 januari 2024 wordt dat poortje gesloten. Wie nog opstart in 2023 zou het voordeel mogen behouden. Wie wacht is eraan voor de moeite. Het leven is aan de rappen.
Wanneer u de mogelijkheid hebt om te sparen én u bent van mening dat u deze middelen kan missen voor lange tijd (tot uw pensioen), dan is het zeker de moeite om dit te overwegen.
U realiseert met langetermijnsparen een besparing van 30% op de gestorte premie. Wij berekenen welke maximumpremie voor u nuttig is, want dat is niet voor iedereen hetzelfde.
En vergis u niet: fiscaal langetermijnsparen (maximumpremie: € 2.350 per jaar) is niet hetzelfde als pensioensparen (maximumpremie: € 990 per jaar). De aangeboden financiële producten wel, maar de fiscale spelregels niet. U kan ze gerust combineren wanneer uw spaarcapaciteit dat toelaat.
Vergeet vooral uw dromen en uw plannen niet! Uw plannen én uw spaarcapaciteit zijn dé twee cruciale criteria om te bepalen of het voor u zinvol is om aan fiscaal langetermijnsparen te doen.
Wij brengen in kaart hoe we uw spaarcapaciteit besteden voor de korte, middellange en langetermijnplannen. Assutron biedt alvast scherpe voorwaarden, persoonlijk advies en een koffie met koekje. ‘Wir schaffen das!’
Maak nu vrijblijvend een afspraak